Rundingan FTA

Berita mengenai rundingan FTA US-M’sia muncul lagi. Kali ini disebut oleh bakal Duta US ke M’sia. Menurut beliau rundingan tersebut menjadi keutamaan di pihaknya.

..

Topik FTA  dengan US sememangnya satu isu besar yang harus diberi perhatian oleh semua. Rundingan FTA ini memberi implikasi kepada semua pihak di negara kita (pihak pengguna vs kapitalis). Kepada orang ramai kita harus melihat isu ini dari sudut impaknya kepada kita sebagai pengguna. Kalau diteliti terdapat beberapa contoh mengenai FTA di negara lain, banyak perkara yang tidak di senangi setelah FTA dengan US berkuatkuasa. Satu tulisan mengenai bantahan terhadap FTA boleh dibaca di sini.

Satu perkara yang jelas mengenai FTA telah diulas oleh Prof Stiglitz, seorang pakar ekonomi dari US yang juga pernah memenangi Hadiah Nobel. Menurut beliau FTA sebenarnya tidak banyak membantu negara membangun sebaliknya lebih menguntungkan US. Beliau mengulangi kenyataan yang serupa dalam satu pertemuan di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Dua buah buku menarik oleh Prof Stiglitz

Sedikit catatan tentang Prof Stiglitz di tulis di sini; buku yang berkulit putih itu diterbitkan juga dakam ilustrasi yang berbeza lihat di sini; sebuah buku lagi oleh beliau boleh dilihat di sini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: