Tafsir Al-Furqan

Ketika Ramadhan yang berlalu sempat juga membaca sebuah kitab tafsir. Antara yang sempat dipetik ialah satu ayat dalam surah Al-Furqan – Ayat 4: Dan orang yang kafir itu berkata “(Al-Quran) ini hanyalah satu perkara dusta yang direka-reka oleh Muhammad dan dia dibantu membuatnya oleh kaum yang lain.”

Tafsir al-Maraghiy menyebut bahawa ayat ini turun berkaitan dengan al-Nadr ibn Harith yang membuat tuduhan berkenaan. Kaum yang lain dalam ayat dinukil kepada ‘Addas iaitu hamba kepada Huwaytib ibn ‘Abd al-Uzza dan Yassar iaitu hamba kepada al-‘Ala ibn al-Hadramiy dan Abu Fukayhah al-Rumiy. Mereka adalah ahli kitab yang beramal dengan Taurat. Mereka kemudiannya menganut Islam dan sentiasa didampingi oleh Nabi Muhammad SAW.

surau-smkbu2.JPG

                                                Surau An-Nur, SMK Bandar Uda, JB

Bagi umat Islam di Malaysia persoalan di atas bukanlah satu isu lebih-lebih lagi pendidikan agama telah seawal darjah satu. Lain pula halnya bagi negara Barat yang sering mempersoal tentang kesucian Islam. Satu contoh mengenai kupasan hal yang sama dipetik dari laman Muslim di New Zealand. Baca di sini

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: