Fatwa Ulama Indonesia

Kira-kira 700 ulama dari seluruh Indonesia akan menghadiri mesyuarat Suruhanjaya Fatwa Kebangsaan membincangkan beberapa isu. Mesyuarat berkenaan di adakan di Padang Panjang (lebih 800 km dari Jakarta). Antara isu yang akan diputuskan oleh mereka adalah hukum ke atas perkara berikut – merokok, hubungan antara agama, pernikahan usia muda, bank mata dan organ tubuh, makanan dan jaminan halal, senaman yoga, undang-undang mengenai porno dan hukum ke atas orang yang tidak turut serta mengundi ketika pemilu.

Banyak topik yang perlu mereka bincangkan boleh selesai ke dalam mesyuarat selama tiga hari? Isu yang mereka bincangkan amat relevan dengan apa yang berlaku di negara kita sendiri. Sama-sama kita tunggu keputusan fatwa dari Indonesia.

mesjid-rusila

Masjid Rusila Terengganu

Beberapa petikan entri mengenai Masjid Rusila boleh di baca – perihal kehebatan dan pengasasnya (di sini); kupasan isu yang sama oleh Prof Tajudin (di sini); permintaan ruang wanita ketika solat jumaat (di sini); pesuruhjaya pas johor menyampaikan khutbah di rusila pada jan 16 (prk036) – di sini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: