Seminar Pemikiran Islam Liberal

Banyak sekali maklumat mengenai seminar bertema Islam yang boleh kita temui melalui media teknologi maklumat. Setiap seminar pasti melibatkan pembentangan beberapa kertas kerja yang ilmiah. Bayangkan berapa banyak sumber ilmu yang boleh kita kumpulkan melalui kesemua seminar yang ada. Salah satu seminar yang menarik untuk dikongsi bersama maklumatnya adalah Seminar Pemikiran Islam Peringkat Kebangsaan 2008 anjuran Persatuan Ulama Malaysia.

Secara keseluruhan seminar berkenaan bertumpu kepada tema membincangkan mengenai pemikiran Islam liberal di negara kita yang mana kewujudannya masih menjadi ancaman yang tidak boleh dipandang ringan. Berikut disenaraikan tajuk kertas kerja yang telah dibentangkan dalan seminar berkenaan.

1. Kemelut Islam Liberal oleh Dato’ Al-Syeikh Hj Abdul Halim Abd Kadir (Yang Dipertua PUM)

2. Asas-asas utama dalam pemikiran Islam oleh PM Dr Mohd Fauzi Hamat (API UM)

3. Modernisme dan liberalisme: Sorotan sejarah kelahirannya dan penilaian terhadap metodologinya oleh PM Dr Ahmad Zaki Ibrahim (API UM)

4. Pluralisme Agama: Kritikan terhadap pemikiran Islam liberal oleh Dr Wan Salim Mohd Nor (PUM Pulau Pinang)

5. Kajian Islam dan liberalisme di Mesir: Pengalaman pertemuan dengan tokoh liberal dan pemikir Islam oleh PM Muhamad Kamil Majid dan Prof Dr Ab Aziz Mohd Zin (API UM)

6. Pemikiran Islam liberal: Pengalaman Indonesia oleh Dr Anis Malik Thoha (UIAM)

7. Liberalisme dalam anti-hadith di Indonesia dan Malaysia oleh PM Dr Ishak Hj Suliaman dan Sulidar (API UM)

8. Agenda sekularisasi di sebalik pemikiran anti-hadith dan Islam liberal – suatu kupasan epistemologikal oleh Azmil Zainal Abidin (API UM)

9. Manifestasi Islam liberal di M’sia: Dimensi politik dan undang-undang oleh Dr Marzuki Mohamad (UIAM). Kertas kerja boleh baca di sini.

10. Usaha membendung pengaruh Islam liberal: Kajian terhadap strategi Kiai Haji Ahmad Dahlan Dalam memurnikan ajaran Islam oleh Dr Bharudin Che Pa, Raja Hisyamudin Raja Sulong dan Afriadi Sanusi (API UM)

11. Pengaruh orientalis ke atas pemikiran Islam liberal oleh Dr Mohd Roslan Mohd Nor & Akmal Sidek (API UM)

12. Telaah hubungan Muslim – Non Muslim dari perspektif pemikiran Islam liberal oleh Mohamad Zaidi Abd Rahman, Wan Adli Wan Ramli dan PM Dr Abdul Karim Ali (API UM)

13. Islam liberal di Indonesia: Satu analisis pengalaman kajian lapangan oleh PM Dr Rahimin Afandi, PM Dr Idris Awang dan Nor Adina Abdul Kadir (API UM)

14. Islam liberal dan pandangan personaliti akademik di Indonesia – Satu analisa oleh Dr Mohd Farid Mohd Sharif, Dr Noor Shakirah Mat Akhir dan Dr Muhammad Azizan Sabjan (USM)

15. Pemikiran Islam liberal Nurcholis Madjid: Suatu tinjauan awal oleh Yusuf Nordin dan Jamilah Hj Ikhsan (USM)

16. Jejak-jejak Islam liberal di Msia dan cabaran aqidah umat oleh Dr Fadhullah Jamil dan Hafiz Nordin (USM)

Nota: pemikiran Islam liberal memulakan langkahnya di Indonesia di mana banyak buku telah mendedahkan tentang fenomena tersebut serta usaha para agamawan yang menentang ancaman mereka ke atas akidah ummah.  Sedikit catatan mengenai buku-buku tersebut boleh baca di sini.

– – – – – 

Masjid Jamek

Masjid Jamek Pekan Kuala Kurau Perak

– – – – –

One Response to “Seminar Pemikiran Islam Liberal”

  1. academic :: API_UM - Roslan Mohd Noor :: June :: 2009 Says:

    […] Dr Roslan boleh di baca di sini. Serlahan ketokohan beliau dikutip melalui kertas kerjanya di seminar pemikiran berkaitan Islam Liberal anjuran […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: