Beca Elektrik T’ganu

Mengayuh beca merupakan pekerjaan sebagai sumber rezeki di Bandar Kuala Trengganu. Ramai pengusaha beca yang boleh ditemui menunggu penumpang terutama berdekatan Pasar Payang. Rasa sedih pasti terdetik melihat mereka yang sudah berusia lanjut namun masih berpenat mengayuh beca mencari rezeki. Banyak keluhan mengenai sukarnya mereka mendapat penumpang yang semakin berkurang boleh kita baca dilaporkan di akhbar dari masa ke semasa.

Kerajaan Trengganu melalui MBKT pernah memperkenalkan beca elektrik yang mana penggunaannya dilancarkan pada tahun 2005. Kerajaan T’ganu memperkenalkan beca elektrik bukan sangat dengan niat membantu golongan pengayuh beca tetapi lebih kepada usaha tarikan pelancungan. Setiap unit elektrik untuk beca dibeli pada harga Rm3,000 dan diagih kepada para pengusaha beca.

Beca eletrik

Pengayuh beca elektrik di Pasar Payang KT

Kini kebanyakan beca elektrik tersebut sudah tidak beroperasi lagi. Mereka kembali mengayuh dengan kudrat sendiri. Kenapa begitu? Ramai pengayuh beca yang menghadapi masalah untuk terus menggunakan beca elektrik. Mereka kesempitan wang untuk mengganti bateri yang berharga Rm130 setiap unit. Mereka juga menghadapi masalah untuk menyenggara beca kerana sukar dibaiki,  tidak dapat dibuat di bengkel biasa, dan kosnya pula tinggi. Laporan akhbar menyebut 80% beca tersebut sudah tidak boleh digunakan.

Baca berita berkaitan di sini – alamakademik dan buletinonline

– – – – –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: