10 Negara Kaya dan GDP M’sia

Setiap kali menjelang tahun baru berbagai acara sambutan di adakan semata-mata untuk bergembira. Maka ramai warga rakyat tidak kira peringkat umur berada di tempat tertentu menjerit-jerit membilang detik ketibaan tahun baru. Apa yang mereka dapat apabila selesai acara sambutan tersebut? Hanya mereka sendiri yang boleh menjawabnya.

Sebagai satu usaha mencari keinsafan dan sumber untuk memikir sesuatu dalam suasana tahun baru 2010 apa kata kalau kita melihat senarai 10 negara yang kaya dan 10 negara termiskin dunia. Senarai yang dirujuk adalah berdasarkan GDP tahun 2008 sesebuah negara disediakan oleh pihak World Bank. Yang lebih penting adalah untuk kita tengok di mana kedudukan Malaysia dalam senarai tersebut.

Senarai sepuloh negara paling kaya di dunia

Ternyata negara jiran kita – Singapura – amat tinggi rankingnya. Mereka berada pada kedudukan nombor 3 terkaya di dunia! Bagaimana pula ranking Malaysia – jawapannya pada kedudukan ke-48. Negara mana pula yang hampir sama GDP dengan kita ? Lihat senarai berikut;

GDP Malaysia berdasarkan ranking Bank Dunia

Senarai 10 negara termiskin berserta GDP mereka (angka dalam kurungan) adalah – Togo (829), Timor Leste (801), Sierra Leone (766), Central African Republic (736), Niger (684), Eritrea (632), Guinea-Bissau (538), Liberia (388) dan di ranking terakhir adalah Democratic Republic of Congo (328) pada kedudukan ke-166.

– – – – –

Ranking penuh GDP bagi semua negara boleh lihat di sini – wikipedia.

– – – – –

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: