Hari Bumi (Earth Day)

Hari Bumi atau lebih tepatnya Earth Day disambut pada setiap 22 April. Apakah dia Earth Day? Menurut wikipedia Earth Day adalah sambutan untuk menimbul kesedaran dan menghargai alam sekitar (a day designed to inspire awareness and appreciation for the Earth’s environment). Earth Day mula disambut secara rasmi pada tahun 1970. Idea menyambutnya mula tercetus pada tahun 1962 – baca mengenainya di sini – earthday.

Di peringkat global sambutan Earth Day tidak termasuk dalam kalendar sambutan UN. UN hanya menyenaraikan empat sambutan sahaja pada bulan April. Earth Day sebenarnya dikoordinasi oleh sebuah organisasi lain iaitu Earth Day Network. Namun begitu ada sebuah sambutan mengenai alam sekitar dikendalikan dalam kalendar UN. Sambutan tersebut dipanggil Environment Day dan ia disambut pada bulan Jun.

Kenapa Earth Day disambut pada tarikh 22 April ? Menurut wikipedia salah satu sebabnya adalah atas saranan oleh Senator Nelson yang memilih tarikh tersebut dengan hasrat ramai pelajar universiti dapat turut serta kerana pada tempoh itu mereka baru tamat peperiksaan. Ada juga yang berpendapat tarikh tersebut dipilih bertepatan dengan tarik lahir beberapa tokoh yang memperjuangkan alam sekitar.

– – – – –

One Response to “Hari Bumi (Earth Day)”

  1. geopractice :: Kalendar Sambutan April :: April :: 2010 Says:

    […] tersenarai di atas ada satu kalendar lain yang turut disambut pada April iaitu Earth Day (Hari Bumi). Sambutannya ialah pada 22 April. Sunggoh pun Earth Day disambut merata tempat di dunia namun ia […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: