Mengkaji Konflik Somalia

Somalia ialah sebuah negara yang didiami oleh ramai penduduk Muslim. Malangnya negara tersebut mengalami pergolakan yang tiada henti sejak sekian lama. Tidak ramai antara kita yang peduli apa sebenarnya yang berlaku disana. Mengapa begitu? Satu sebabnya ialah kedudukan geografinya yang jauh. Selain itu hilangnya sifat kepedulian turut menjadi punca.  Tambahan pula suasana dan berita tempatan di negara sendiri yang saban hari dipenuhi dengan berbagai hal politik, ekonomi dan sebagainya.

Namun kepada yang berminat melalui sumber dalam talian kita masih boleh mendapat berbagai sumber maklumat mengenai pergolakan di Somalia. Berikut ada dua bahan sebagai memulakan bacaan tentang perkara tersebut;

i) Tribalism, Nationalism and Islam: The crisis of political loyalty in Somalia. Tesis MA Islamic Studies oleh Abdurrahman Abdullahi. Tesis McGill University tahun 1992 (sumber – klik).

ii) Conflict resolution in Somalia: Learning from failed mediation processes. Tesis MA Diplomatic Studies oleh Li Makhubela. Tesis Pretoria University tahun 2010 (sumber – klik).

Sebuah replika binaan Tibet di Fisherman’s Wharf

– – – – –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: